Orthopedisch manuele therapie

“Orthopedisch manuele therapie ( OMT ) is een therapie waarbij er na een nauwgezet onderzoek, klachten en stoornissen van het gehele bewegingsapparaat kunnen worden verbeterd. Te denken valt aan nekklachten, armklachten, rugklachten, beenklachten, hoofdpijnklachten, duiziligheidsklachten, voetklachten, klachten aan het kauwstelsel en ga zo maar door.

De OMT maakt gebruik van een zeer breed scala aan manuele technieken ( waaronder het bekende “kraken”) en medische trainingstherapie.Kenmerkend hierbij is de integrale aanpak van het gezondheidsprobleem. Dat wil zeggen dat zo veel als mogelijk alle aspecten van de klacht betrokken worden in het herstelplan.

Wat is een orthopedisch manueel therapeut?
Een orthopedisch manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in orthopedische manuele therapie, door een derde jaar durende vervolgopleiding aan de Opleiding Orthopedische Manuele Therapie te volgen.OMT-ers worden reeds jaren verplicht tot bij-en nascholing door de Nederlandse Associatie Orthopedische Manuele Therapie ( NAOMT ). Dit is de beroepsvereniging voor de Nederlandse OMT-ers.

Welke klachten kan een OMT-er behandelen?
Een orthopedisch manueel therapeut heeft zeer veel kennis van alle facetten van het bewegingsapparaat/houdingsapparaat, waardoor hij goed in staat is om een heldere diagnose te stellen en de achtergrond van uw klachten uit te leggen.